OVER MIJ

                                                                       Hallo, ik ben Josta 

Ik ben getrouwd met Dennis en samen hebben we drie prachtige kinderen, Kiki, Mik en Keije.            

Als gezin genieten we van vakanties, de Waddeneilanden, surfen in Frankrijk en skiën, mountainbiken en bergwandelingen maken in Oostenrijk. Ik hou ervan om onderweg te zijn en nieuwe dingen te ontdekken en herinneringen te maken. Ik hou ontzettend van het strand en de zee. Uren kan ik dan struinen langs de waterkant, daar waar de zee het strand kust. De aanblik van het strand en de duinen geeft me rust, daar voel ik mij het allerfijnst. Ook hou ik van yoga, mediteer ik graag, lees vele boeken, wandel ik met Lola onze Friese Stabij en ben ik verslaafd aan lekkere koffie drinken met vriendinnen. Naast deze fijne dingen ben ik ook juf, kindercoach en docent bij een kindercoachopleiding, wat ik allemaal met veel passie en liefde doen.

Graag wil ik je meenemen op een reis. De reis van het ontstaan van gevoels-wijzer.

Bijna 25 jaar geleden stapte ik, onervaren en met heel veel liefde, het Speciaal basisonderwijs binnen, om daar vervolgens 21 jaar te blijven. Het waren prachtige en heel eerlijk ook pittige jaren. De kinderen en hun verhalen raakten mij. Ik leerde de kinderen kennen, was nieuwsgierig naar ze en wat er achter het gedrag schuil ging dat ze me lieten zien. Hier ontwikkelde ik de houding om een kind echt te zien, te kijken naar het gedrag en waar dat gedrag aandacht voor vroeg. Ik merkte dat er door deze houding verbinding ontstond tussen mij en de leerlingen. Leerlingen voelden zich veilig, gehoord en gezien en kwamen tot ontwikkeling, ook didactisch. Dit inzicht heeft mij veel gebracht als juf en later ook als moeder en kindercoach. Door echt nieuwsgierig te zijn naar de ander ontstaat er een waardevolle verbinding en daardoor een veiligheid, wat een voorwaarde is voor groei.     

Gaandeweg mijn onderwijsjaren ontwikkelde ik een manier om in het drukke schema van het onderwijs de kinderen beter te leren kennen. Al snel merkte ik dat ik de kinderen niet alleen beter leerde kennen maar de kinderen zichzelf ook beter leerden kennen. En het kostte me geen extra tijd, het was een heel natuurlijk onderdeel geworden van onze schooldagen. Zo ontstond het zaadje voor wat later deze gevoels-wijzer set zou worden. 

Tijdens de master van de opleiding Magie van Kindercoaching mocht ik een presentatie geven over “dat wat ik deed met de kinderen”. Ik ontwikkelde zelf de eerste versie van gevoels-wijzer, toen nog heel uitgebreid en minder mooi dan de set nu is. Het sloeg aan. Het mooiste compliment kreeg ik echter van ouders na mijn eerste jaar dagelijks werken met de kaarten. Doordat de kinderen hun vragen en antwoorden in een boek schreven, hadden de kinderen aan het einde van het schooljaar niet alleen hun rapport maar ook het boek over zichzelf. Een boek boordevol wensen & dromen, emoties, kwaliteiten en bewustwordingen. Dat boek raakte ouders en dat was mijn grootste compliment. 

Nu wist ik het zeker, deze methodiek werkt! 

Niet alleen voor leerkrachten, ook voor kindercoaches, ouders, eigenlijk voor iedereen die met kinderen werkt en zichzelf en de ander beter wil leren kennen. 

Recent heb ik ervaren dat het zelfs een bijzondere avond met schoonouders kan opleveren, hoe mooi was dat! Door de tijd te nemen voor elkaar, te luisteren naar elkaar en zo in verbinding te komen met elkaar!

Ik hoop dat ik je een beetje mee heb kunnen nemen langs de route van deze gevoels-wijzer, van het ontstaan ervan, de ervaringen en mijn missie hiermee.

Dankjewel dat je mijn verhaal hebt willen lezen.

Ik wens je een mooie reis met jezelf, naar jezelf en de ander!

Liefs Josta

Winkelwagen